Photo

Photo
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

7 Νοεμβρίου 2017

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ)

ΔΙΣΤΟΜΟ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 1.589 (Απογραφή 2011)
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
ΟΔΙΚΩΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (145 χλμ απο Πειραιά)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ (Κωδικός - 22670)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ                           :   22670 22100
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:    -----------
ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ           :   22673 50100
ΚΕΠ                                           :  22670 29000 (Οδός 10ης Ιουνίου 47)
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ                       :  ---------
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ               :  22670 22222 (Κέντρο Υγείας)
ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑΞΙ                     :  22670 22322

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Πλατεία Ηρώων 2). ΑΤΜ ΕΘΝΙΚΗΣ.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑ
Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Διστόμου (Βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης)

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΓΡΙΑ


ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ


Το Μαυσωλείο των θυμάτων της 10ης Ιουνίου 1944 στο λόφο Κάναλες .


ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ :  Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης)


ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 


ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓ. ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΥ


ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
 1. http://www.daa.gov.gr/newsite/2011-01-18-12-37-34.html (Δημοτική Ενότητα Διστόμου)

ΚΛΙΜΑ :  ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Χυλοπίτες, Τραχανάς, Κρασί
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ : Τυρόπιτα με τραχανά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ : 6 Δεκεμβρίου, Αγίου Νικολάου. Ημέρες Μνήμης, κάθε Ιούνιο. Παραδοσιακές εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας. Γιορτή Κρασιού τον Αύγουστο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ  ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
SUPER MARKET : ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΖΙΤΖΩΚΟΣ Δ. .- EXPRESS MARKET (Πλ. Ηρώων)
ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ : ΕΛΙΝ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ : – ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΑΝΑΓΝΟΥ (Επ. οδός Ιτέας/Διστόμου 22)
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ : ΠΙΤΣΟΣ Β. (Οδός Μπάρλου Ι.) – ΚΑΛΟΥΣΑ (Οδός 10ης Ιουνίου 1)
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ : ΛΟΥΚΑΣ Ι. (10ης Ιουνίου 29) – ΔΗΜΑΚΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (10ης Ιουνίου)

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ-ΦΑΓΗΤΟ
Δοκίμασα τα παρακάτω :
- Ταβέρνα ‘’Ο ΒΑΣΙΛΗΣ’’, λίγο πρίν την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ζήτησα τιμοκατάλογο και δεν είχε. Ζήτησα κοντοσούβλι χοιρινό και μου έφεραν κοντοσούβλι κοτόπουλο. Φαγητό μέτριο, τίποτα το ιδιαίτερο. Απόδειξη δεν ήρθε ποτέ. Ευτυχώς ήταν φθηνά. ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΩ.
- Ταβέρνα-Ψησταριά ΄΄ΖΕΜΕΝΟΣ΄΄, στην επαρχιακή οδό Λειβαδιάς-Αμφισσας προς Αράχωβα και πολύ κοντά στο Δίστομο(10χλμ.). ΤΕΛΕΙΑ ΨΗΤΑ, καλό φαγητό και μαγειρευτά, μεγάλες μερίδες, μέτριες τιμές, καλή εξυπηρέτηση οσο κόσμο και να εχει. Μεγάλος χώρος άνετος, περιβάλλον ομορφο κάτω από πλατάνια. ΕΓΚΡΙΝΩ.
- Καφέ Ζαχαροπλαστείο Ουζερί ΄΄ΔΙΩΝΗ΄΄, Καλό μέρος για γλυκό, καφέ, ουζάκι, παγωτό και σνάκ. Στην κεντρική πλατεία του χωριού. Αρκετά καλές τιμές. ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ.
- Καφε Πιτσαρία ΄΄ΠΛΑΤΑΝΟΣ΄΄, Εντελώς αντιεπαγγελματικό μαγαζί. Μόνο για καφέ και πολύ είναι. Το χειμώνα μου ειπαν δεν φτιάχνουν πίτσες ούτε έχουν παγωτά αλλά στον κατάλογο υπήρχαν οι τιμές. Τασάκια σε όλα τα τραπέζια στον εσωτερικό χώρο. ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΩ.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΜΕΙΝΑ

ΕΙΔΟΣ-ΟΝΟΜΑ : ΚΟΥΤΡΙΑΡΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΤΗΛΕΦΩΝΟ- SITE : Στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης  σε κεντρική τοποθεσία τοποθεσία με εύκολο  παρκάρισμα.
http://www.hotelkoutriaris.com/rooms.htm
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ : Το ξενοδοχείο είναι παλιό αλλά τουλάχιστον έχουν γίνει κάποιες ανακαινίσεις. Ένα μεγάλο μείον είναι ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου ο οποίος διαθέτει ρολόι το οποίο χτυπά ανα μισή ώρα και ανά μία ώρα, ευτυχώς μέχρι τις 10 το βράδυ. Στο κτίριο του ξενοδοχείου δεν υπάρχει ρεσεψιόν γιατί ο ιδιοκτήτης διαθέτει ακριβώς δίπλα, καφετέρια και βρίσκεται συνεχώς εκεί.
Το πρωινό σερβίρεται στο χώρο της καφετέριας και είναι πολύ πολύ λιτό. Ευτυχώς κατά καιρούς κάνει προσφορές γιατί αλλιώς δεν αξίζει για την τιμή των 60 ευρώ όπως είναι η κανονική τιμή. ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΩ, αλλά δεν υπάρχει άλλο σχετικά καλό στο χωριό και δεν αξίζει για πολυήμερη διαμονή.



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Το Δίστομο είναι μια περιοχή που βίωσε πολύ θλιβερές καταστάσεις κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σχεδόν, ξεκλειρίστηκε ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης με τις θηριωδείες των γερμανών ΝΑΖΙ. Με κυριότερη την 10ης Ιουνίου 1944, οι κάτοικοι βίωσαν τον απόλυτο τρόμο. Οι γερμανοί δεν σκότωναν με μια σφαίρα τον κόσμο, αλλα τον εσφαζαν και τον βασάνιζαν με τερατώδη τρόπο. Τα κτήνη με δυο πόδια και δυο χέρια, που θέλουν να εντάσσονται στην κατηγορία των ανθρώπων (οι ΝΑΖΙ), έκαναν τα αίσχη σε γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ιερωμένους και σε μωρά.
Ακόμα και σήμερα, οι κάτοικοι είναι  παγωμένοι από αυτά που υπέφεραν πρίν 73 χρόνια. Τα εγγόνια και οι λιγοστοί εναπομείναντες, που τα βίωσαν, είναι η ζωντανή απόδειξη των γεγονότων.
Σήμερα η περιοχή αποτελεί Δήμο και σαν κωμόπολη είναι πολύ περιποιημένη, καθαρή και γραφική. Ολη πλακόστρωτη και φωτισμένη το βράδυ απ΄ακρη σε άκρη, ακόμα και τα πιο απομονωμένα σοκάκια. Όμως δεν πολυκλοφορεί ο κόσμος ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Εκκλησάκια σπαρμένα γύρω από την περιοχή και μαγαζιά, που υπολειτουργούν.
Η επίσκεψη αξίζει και σαν περιοχή, γιατι βρίσκεται στο μέσον των γυρω βουνών σε μια πανέμορφη τοποθεσία, αλλά και σαν ιστορικό προπύργιο με την μαρτυρική διαδρομή της στο χρόνο. Ολοι οι Ελληνες αλλά και ταξιδιώτες και τουρίστες, το πρώτο που πρέπει να επισκεφθούν είναι το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Και οι νέοι, κυρίως, Γερμανοί και λοιπές εθνότητες, να διδαχθούν και να διαδώσουν την Παγκόσμια Ειρήνη και όχι να οραματίζονται διάφορα.
Το Δίστομο είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τον σημερινό κόσμο και να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι, πρέπει να σταματήσουν να σπείρουν μίση, πάθη και φανατισμούς και να φέρνουν την ευημερία στις χώρες τους, ζώντας ειρηνικά με όλους τους λαούς, χωρίς φόβο και ο κόσμος να ταξιδεύει ελεύθερα, από χώρα σε χώρα σε κλίμα ασφάλειας.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΕΙΤΕ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΤΕ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΙΤΕ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ.


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE 



Δεν υπάρχουν σχόλια: