Photo

Photo
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

26 Αυγούστου 2021

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Ν. ΔΡΑΜΑΣ)

 ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ :  625 κάτοικοι (Απογραφή 2011)

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ : 25240

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ : 685 Km

(Χωρίς διόδια)

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ  : 9 h & 53΄(περίπου, χωρις διόδια)

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ  :  ΟΔΙΚΩΣ

ΚΛΙΜΑ : ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ

ΥΨΟΜΕΤΡΟ : 120μ.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ (Επισκέφθηκα)

1.   ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ







Ένα διαμάντι της πόλης για την χλωρίδα και πανίδα της Κεντρικής Ροδόπης του παρθένου μεγάλου αυτού δάσους. Πλούσια πανίδα, πλούσια χλωρίδα, διαφορετικότητα δασών, σπάνια είδη ζώων και πνεύμονας οξυγόνου της Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει και με το παραπάνω μια επίσκεψη στο μουσείο, που αν και μικρό εχει φθηνό εισιτήριο και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

2. ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ



Ο πιο κοντινός καταρράκτης στο Παρανέστι. Αξίζει μια επίσκεψη και μετά να καθήσετε για καφεδάκι ή μεζέ στο Καφενείο Αρκουδόρεμα, απολαμβάνοντας την ήρεμη φύση. Προσοχή στο μονοπάτι για τον καταρράκτη. Σε κάποια σημεία η ανηφόρα και κατηφόρα θέλει αρκετή προσοχή και τα κατάλληλα παπούτσια. Καλό είναι να παρκάρετε το αυτοκίνητο κάπου εξω από το καφενείο γιατί εχει 2-3 ίσκιους ενώ παρακάτω υπάρχουν 2 πάρκινκ ακόμα αλλα εχει ήλιο.

 

3. FORESTIS ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ






Μια όαση δροσιάς με τρελή φύση, δίπλα στον ποταμό Νέστο. Απολαμβάνεις το καφεδάκι σου ή το σνάκ σου ακούγοντας τη ροή των νερών του ποταμού και γεμίζοντας εικόνες. Επίσης εκεί μπορείτε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως, κανόε καγιάκ, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, κλπ. (πληροφοριες, https://www.forestis.gr ).

 

 

ΦΑΓΗΤΟ

Επισκέφθηκα τα παρακάτω :

Εστιατόριο-Ψησταριά, ΜΠΟΖΙΔΗΣ : Στον κεντρικό δρόμο του χωριού που πάει για Ξάνθη. Πλούσιες μερίδες, γρήγορη εξυπηρέτηση, καλές τιμές, ωραίος εξωτερικός χώρος.

Καφενείο Αρκουδόρεμα : Στην αρχή του δρόμου για τον καταρράκτη Αγ. Βαρβάρας βρίσκεται αυτό το μικρό καφενείο με ωραίους μεζέδες, ψητά, καφέ, κλπ.

Εστιατόριο Ξενοδοχείου NESSOS : Εστιατόριο και με εξωτερικό χώρο, νόστιμο φαγητό, πλούσιες μερίδες, καλές τιμές. Επίσης, οι ιδιοκτήτες φτιάχνουν γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες ,λικέρ, με υλικά από το δάσος. Μπορείτε να αγοράσετε.



FORESTIS-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ : Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το σνάκ σας σε έναν όμορφο χώρο δίπλα στον ποταμό Νέστο.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ :  Ποντιακό Εβριστον, Γιοφκάδες με σπανάκι ή ντομάτα.     

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ :  Γλυκά κουταλιού. Ηδύποτα από Κράνο, δαμάσκηνα ή μέντα. Χυλοπίτες, Τραχανάς. Σπιτικά ζυμαρικά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ : Ιερά Πανήγυρις Αγ.Γεωργίου, Ανω Θόλος,23 Απρ. . Ιερά Πανήγυρις Αγ.Κων/νου & Ελένης, Παρανέστι, 21 Μαιου. Ιερά Πανήγυρις Αγ.Πνέυματος, Ξάγναντο, 21 Μαίου. Ιερά Πανήγυρις Πέτρου & Παύλου, Κρήνη, 29 Ιουν.. Ιερά Πανήγυρις Προφήτη Ηλία, Τέμενος ,20 Ιουλ.. Ιερά Πανήγυρις Αγ.Παντελεήμωνα, Πολύσυκο, 27 Ιουλ. . Ιερά Πανήγυρις Κοιμήσεως Θεοτόκου, Μεσοχώρι, 15 Αυγ. . Ιερά Πανήγυρις Γενέθλια Θεοτόκου, Κάτω Θόλος, 8 Σεπ. . Ιερά Πανήγυρις Αγ.Δημητρίου, Καπνόφυτο, 26 Οκτ. . Ιερά Πανήγυρις Αγ.Δημητρίου, Περίβλεπτο, 26 Οκτ. .Ιερά Πανήγυρις Αγ. Μηνά, Καρποφόρο, 11 Νοε. .

 

ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

1.   https://paranesti.gr/index.aspx

2.   https://el.wikipedia.org/wiki/Παρανέστι_Δράμας

3.   https://el.wikipedia.org/wiki/Δήμος_Παρανεστίου

4.   http://www.forestis.gr

5.    ΧάρτηςΣυνόρων Νομού Δράμας

6.   ΧαρτηςΝ.Δράμας   


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ                           :   25240 22103 (Α.Τ.). 25240 22208 (Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης)

ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ           :   25243 50100 (Τηλ.Κέντρο Δήμου)

ΚΕΠ : 2512352318

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΙΑΤΡΕΙΑ :   ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ (25240 22222)

ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑΞΙ-ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ   : ΚΟΣΜΙΔΗΣ  ΚΟΣΜΑΣ, 6946269766. Λάζαρος Mπεήνογλου, 6974581067. Βαγγέλης Σιώμος 6944591775. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

SUPER MARKET : ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ :  Κοντινότερο πρατήριο στην ΑΔΡΙΑΝΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ : Ο Γυναικείος Παραγωγικός και Τουριστικός Συνεταιρισμός Παρανεστίου, δυστυχώς έχει κλείσει.

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ : Αρτοζαχαροπλαστείο Θεοδοσιάδη, ΄΄Το Στάχυ΄΄.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ : Θεόδωρος Μοσχόπουλος (25240 22252).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ : Υπάρχει Ταχυδρομείο με Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο ανήκει πλέον στην EUROBANK.

 

ΚΛΙΜΑ   : ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ  -  ΚΛΠ.

ΕΙΔΟΣ-ΟΝΟΜΑ : ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - SITE : https://philoxeniadrama.gr/δάσος-ελατιάς/







Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την φιλοξενία των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου. Ευγενικοί, εξυπηρετικότατοι ετοιμοι ολες τις ωρες να σε βοηθήσουν και να σε εξυπηρετήσουν. Δωμάτια ανετα, πεντακάθαρα, μεγάλο μπανιο, θέα στο δάσος, όμορφο μπαλκονάκι. Πλούσιο πρωινό και για το υπόλοιπο της ημέρας αν επιθυμείτε σνάκ, παγωτό ή πίτσα. Πολύ καλές τιμές που δύσκολα βρίσκεται σε άλλες περιοχές. Η Κα Βούλα γλυκύτατη και πολύ εξυπηρετική αλλά το ίδιο επίσης και η μαμά της η οποία το πρωί επιμελείται τις πρωινές λιχουδιές. Το ιδανικό σημείο για τη διαμονή σας στο Παρανέστι.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ






Το Παρανέστι είναι ένα χωριό το οποίο όμως αποτελεί Δημο και έχει και το Δημαρχείο της περιοχής. Προτείνεται για εξορμήσεις στη Ροδόπη, στην πλούσια φύση της περιοχής και τα ποικίλα δάση της. Στολίδι της περιοχής το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αν σας αρέσουν οι μακρινές εξερευνήσεις περιοχών, το Παρανέστι αξίζει μια επίσκεψη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: