Photo

Photo
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

31 Οκτωβρίου 2016

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ)

ΠΟΛΥΝΕΡΙ



ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ :  85 κατ. (Απογραφή 2013)
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ : 24620
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ : 439 Km
(Χωρίς διόδια)
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ  : 6 h & 31΄(περίπου)
ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ  :  ΟΔΙΚΩΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


1. Βενέτικος ποταμός (Ποτάμι που πηγάζει από το δασος πάνω από το Πολυνέρι ,διασχίζει τη νοτιοανατολική πλευρά της Πίνδου και είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα. Στο ποτάμι αυτό κάνουν ράφτινγκ και μπάνιο γιατί σε πολλά σημεία είναι φαρδύ και βαθύ) .         



                       
2. Αλσος Ξούλας (Τεχνητό Αλσος που φτιάχτηκε σε συνεργασία με τη Νομαρχία Γρεβενών και το οποίο βρίσκεται πάνω από το χωριό).


3. Πλατεία Πολυνερίου (Μια μικρή γραφική πλατεία μέσα στο χωριό με πανέμορφη θέα την Πίνδο και τα χωριουδάκια που φαίνονται) .       

             
4. Πέτρινο Σχολείο του χωριού (Το οίκημα αυτό σήμερα χρησιμοποιείται από την Αρχαιολογική υπηρεσία για τις τοπικές ανασκαφές και εργασίες και την προσωρινή  φύλαξη ευρημάτων).


5. Εκκλησία Αγ.Παρασκευής (2 χλμ. Β του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (γύρω στο 1600) με το πέτρινο εικονοστάσι της, ηλικίας 100 ετών .Θρύλοι και παραδόσεις εμπλέκονται στην ιστορία της, ανάμεσα στους οποίους και αυτός που διηγείται πως ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής θελαν να τη χτίσουν στην κοινότητα Αναβρυτών. Χτίστηκε όμως τελικά στο Πολυνέρι γιατί εδώ φανερώθηκε κάποτε η ίδια η αγία και εδώ μετακινούνταν η παλιά εικόνα της Αγ. Παρασκευής από τα Αναβρυτά. 'Ένας άλλος θρύλος λέει πως επί Τουρκοκρατίας κάποιος Τούρκος πήγε να σχίσει την εικόνα της αγίας με τσεκούρι, αλλά έκοψε το χέρι του. Η εικόνα αυτή που φυλάσσεται στη Μητρόπολη Γρεβενών, διασώζει ακόμη και σήμερα ίχνη από τις τσεκουριές).    




6. Εκκλησία Μεταμόρφωση Σωτήρος (Μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στις παρυφές του τεχνητού άλσους της Ξούλας).




7. Κάστρο στη θέση Καστρί (Ερείπια Ακρόπολης αρχαίας μακεδονικής πόλης της εποχής του Φιλίππου της Μακεδονίας).

ΦΑΓΗΤΟ
Στο χωριό δεν υπάρχει τίποτε για φαγητό εκτός από την ταβέρνα-καφέ ‘’ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ’’ όπου μπορείτε να φάτε μόνο φαγητά της ώρας ή κάποιο μαγειρευτό, αν είστε τυχεροί.
Στον Ξενώνα ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ μπορείτε να απολαύσετε τοπικά φαγητά και να γευτείτε μοναδικές νοστιμιές.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ :  Ψητά Σούβλας     
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ :  Τυροκομικά προιόντα, Φασόλια, Μανιτάρια

ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ : 24 Ιουνίου τα ΄΄Κλείδωνα΄΄. Γιορτή Αγ.Παρασκευής (25-27 Ιουλίου). Πανηγύρι Μεταμόρφωσης Σωτήρα (6 Αυγούστου).

ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ                           :   2462081357
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:    24620 22366 (ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΟΛΥΝΕΡΙΟΥ)
ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ           :   24620 81348 (Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυνερίου)
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ                       :  -------------
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ             :  93223 (Αγροτικό Ιατρείο)
ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑΞΙ                     : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΞΙ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΚΛΙΜΑ   : ΥΓΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ







ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Από στοιχεία της Ι. Μ. Ζάβορδας πληροφορούμαστε πως η παλαιότερη γραπτή αναφορά για το χωριό Πολυνέρι (Βοδεντσικό) είναι του 1692. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων το χωριό ιδρύθηκε ακόμη παλαιότερα, όταν αρχικά βρισκόταν στη θέση "Μποντζά" 600 μ. Α. Μετακινήθηκε όμως στην τωρινή του θέση εξαιτίας της ύπαρξης πολλών σκορπιών. Μετά την πτώση του Σουλίου, πολλοί Σουλιώτες μετοίκησαν εκεί. Είναι πατρίδα του κλέφτη Γκασιαβέλη, ξακουστού για τη δράση του στην Τουρκοκρατία.
Βρίσκεται 28 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών, σε υψόμετρο 950 μ. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ο αριθμός των κατοίκων του αγγίζει του 1.200, σε αντίθεση με το χειμώνα που φθάνουν μόλις τους 65. Πολλοί από αυτούς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν στους ξενώνες και τα καταστήματα του Πολυνερίου, τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο. Οι υπόλοιποι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το όνομα του χωριού οφείλεται στην ύπαρξη πολλών νερών, τα οποία κυριολεκτικά το κατακλύζουν. Η εντυπωσιακή διαδρομή ως εκεί και ο πανέμορφος ορεινός όγκος της Πίνδου αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών.







ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ  -  ΚΛΠ.

ΕΙΔΟΣ-ΟΝΟΜΑ  
ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ (ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ)




ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - SITE 
Σύντομα θα λειτουργήσει και site του ξενώνα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ : Εστιατόριο, Μπάρ, Πάρκινκ,TV, Μίνι Μπάρ, Σεσουάρ, Χρηματοκιβώτιο,Τηλέφωνο-FAX, Θέρμανση, A/C, Μπαλκόνια με υπέροχη θέα. Δωμάτια ειδικά διαμορφωμένα για ΑΜΕΑ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Το ΠΟΛΥΝΕΡΙ είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της ορεινής Πίνδου πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Μπορείτε να συνδυάσετε το άθλημα του σκι, με την περιήγηση στην περιοχή και τις φυσικές ομορφιές της. Μπορείτε όμως να επισκεφτείτε τα γραφικά εκκλησάκια και τους αρχαιολογικούς χώρους, γύρω από το χωριό και να ηρεμήσετε στη θαλπωρή του μοναδικού ξενώνα, που βρίσκεται βόρεια του χωριού στον κεντρικό δρόμο για Βασιλίτσα. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού είναι πολύ φιλόξενοι και ανυπομονούν για λίγη κουβεντούλα με ξένους. Είναι από τα μέρη δυστυχώς ,που αργοπεθαίνουν στην Ελλάδα και σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν.
Αν λοιπόν είστε εξερευνητικοί τύποι ή αθλητικοί ή αν έστω θέλετε να δείτε ομορφιές της Ελλαδας και να περιηγηθείτε, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το χωριό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: